Tips & tricks bij de inrichting van een babykamer

door Furnpact Redactie

Placeholder

Ben jij in verwachting van een kleine? Gefeliciteerd! Dan kan de voorbereiding en voorpret beginnen. Het inrichten van de babykamer is een gezellig en leuk onderdeel hiervan. Weet jij al helemaal hoe je de babykamer in wil richten, of ben je je nog aan het oriënteren? Bij de inrichting van de babykamer heb je een hoop mogelijkheden, wij helpen je graag verder met het uitzoeken wat het beste bij je past en waar je allemaal op moet letten.

De indeling

First things first: wat heb je allemaal nodig in de babykamer? Er zijn zoveel dingen die van belang zijn, welke allemaal hun specifieke eisen hebben. Begin daarom met het maken van een checklist voor al je benodigdheden.

De wieg is een belangrijk element in je babykamer. De beste plaats om deze te plaatsen, is centraal in de kamer of tegen een muur. Belangrijk is dat er voldoende ruimte rondom is. Plaats een wieg niet tegen een verwarmingselement of bij een raam. Deze hebben een sterke invloed op temperatuurschommelingen en kunnen bovendien gevaarlijk zijn.

Een plekje voor jezelf mag ook zeker niet ontbreken in de babykamer. Omdat je er vaak 'snachts uit zou moeten, is het handig om je kind te kunnen voeden op een prettige fauteuil of stoel. Een schommelstoel is hiervoor een ideale oplossing en is daarnaast ook nog eens mooi om te zien!

Een commode  is een praktisch meubelstuk en zeer handig om in de babykamer te hebben staan. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte rondom de commode hebt waardoor je altijd dichtbij je kind kunt staan. Een commode heeft een ideale hoogte van tussen de 90 en 115 centimeter.

Decoratie

Wie wordt er nu niet blij van een vrolijke babykamer? Het leukste gedeelte is natuurlijk de babykamer op een leuke manier decoreren. Denk hierbij aan leuke posters aan de wand, of leuke decoratie zoals sterretjes of hartjes. Door gebruik te maken van zachte materialen en kleurrijke figuren maak je van de babykamer een vrolijke plek die de fantasie helemaal op hol doet slaan. Ben je zelf niet zo creatief dan kan je ook heel wat leuke decoratiematerialen kopen. Vrolijke kussens, kleurrijke opbergboxen en originele nachtlampjes mogen zeker niet ontbreken in je babykamer!

Kleuren

Handig is om van tevoren al te bepalen voor welke kleuren je kiest in de babykamer. Als je het geslacht van je baby al weet, kun je de kleuren van de kamer natuurlijk daarop aanpassen. Maar dit hoeft natuurlijk niet perse! Er zijn genoeg "neutrale" kleuren die zowel voor een meisje als jongen kunnen. Denk hierbij aan oranje, groen of geel. Felle kleuren kunnen je kamer laten leven, maar kunnen ook onrustig aanvoelen voor jezelf of de baby. Lichte en zachte kleuren kunnen daarentegen weer rustgevend werken.

Veiligheid

Wat natuurlijk ontzettend belangrijk is, is dat je babykamer veilig is. Wij sommen hieronder daarom even wat praktische en veilige tips op voor een veilige babykamer voor jezelf, en de baby:

  • Voorzie stopcontacten van beschermplaatjes zodat je baby niet met zijn vingertjes in het stopcontact kan komen.
  • Let op dat het bedje niet op de tocht staat. Baby's zijn erg vatbaar voor kou en tocht en kunnen hier snel ziek door worden. 
  • Let op dat er geen losse koorden of snoeren op de vloer liggen, dit kan gevaarlijk zijn. 
  • Zorg dat de wieg niet in de buurt van een verwarming staat, of vol in de zon. Een baby heeft zijn of haar lichaamstemperatuur namelijk nog niet onder controle en kan daardoor snel oververhit of onderkoeld raken.